stille mobiele airco
Lokaal nieuws woensdag 19 januari 2022

Veilig op de ladder of steiger in je nieuwe woning

Heb je onlangs een nieuwbouwwoning gekocht en ga je daar zelf een aantal klussen in doen? Bereid je dan goed voor en zorg dat je veilig werkt. Dit is met name aan de orde als je op een ladder of steiger gaat werken. Je wilt immers geen ongeluk krijgen. We delen in dit artikel de belangrijkste tips op het vlak van veilig doe-het-zelven met behulp van klimmaterialen.

Voorkom valpartijen

Tijdens het klussen vinden veel valpartijen plaats met trapjes, ladders en vouwsteigers. Je loopt het risico om ernstig gewond te raken, blijvend letsel op te lopen of zelfs te overlijden. In veruit de meeste situaties gaat het fout vanwege een verkeerd geplaatste ladder of trap. Je zult niet de eerste zijn die een ladder bijvoorbeeld in een gevaarlijke hoek tegen een wand plaatst. De ladder staat dan niet stabiel en kan gemakkelijk omvallen. Ook kan het goed mis gaan als je je evenwicht verliest of door een beschadiging aan een trede. Het is kortom erg belangrijk om op je hoede te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je aan de slag gaat.

Klussen met degelijk klimmateriaal

Een belangrijke voorwaarde voor veilig op een hoogte klussen is het gebruik van degelijk materiaal. Denk goed na over wat je wilt gaan doen en wat je daar voor nodig hebt. Koop, leen of huur een ladder of rolsteiger die past bij jouw klus. Als je gedurende langere tijd op een hoge plek moet werken, is een steiger erg fijn. Kies klimmateriaal dat voldoet aan de wettelijke eisen en lees de handleiding goed door. Monteer en gebruik de materialen volgens de instructies van de fabrikant. Zorg er ook voor dat de boel stabiel staat. Als je een ladder bijvoorbeeld buiten in de tuin neerzet op een zachte ondergrond kan deze verzakken. Dat is vragen om ongelukken. Leg er in dat geval stevige platen onder. Bij een rolsteiger dien je er op te letten dat je de wielen blokkeert. Ook kan het nodig zijn een steiger vast te maken aan de gevel. Verder is het slim om het klimmateriaal te controleren op slijtage en schade.

Bescherming tegen vallen

Een rolsteiger met voorloopleuningen werkt heel goed ter voorkoming van valpartijen. Daarnaast kan val beveiliging de nodige bescherming bieden, met name op hogere steigers. Zo’n veiligheidsharnas heeft een weerhoudingslijn met een haak. Deze bevestig je tijdens het klussen aan de steiger. Als je dan struikelt of uitglijdt blijf je aan de steiger hangen.

Overige voorzorgsmaatregelen

Andere zaken die de veiligheid van doe-het-zelvers vergroten zijn:
Plan je werkzaamheden zorgvuldig en voorkom tijdnood;

• Draag stevige werkkleding;
• Gebruik beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, een helm en een veiligheidsbril;
• Doe je sieraden, met name ringen, af;
• Hou kinderen en huisdieren op veilige afstand;
• Werk alleen bij voldoende licht;
• Ga aan de slag met degelijk gereedschap en materiaal;
• Wees voorzichtig met elektriciteit en brandbare stoffen;
• Hou de werkplek netjes door regelmatig rommel op te ruimen;
• Schakel een professional in bij moeilijke klussen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Haarlem.

Aanmelden