energie vergelijken
Lokaal nieuws dinsdag 15 februari 2022

Wat voor cv-ketel heb ik nodig?

Is jouw huidige cv-ketel aan vervanging toe en ben je op zoek naar een goede nieuwe cv-ketel? Dan is het verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende soorten cv-ketels. Hoeveel vermogen heb je bijvoorbeeld nodig en wat is de juiste CW-klasse?

Wanneer is je cv-ketel aan vervanging toe?

Een cv-ketel gaat gemiddeld12 tot 15 jaar mee. Dit is een mooi uitgangspunt om aan te houden. Nadat deze periode verstreken is, kan de technologie er zo erg op vooruit gegaan zijn dat het voordeliger is om deze te vervangen door een nieuwe hr-ketel. Een nieuwe ketel is over het algemeen energiezuiniger. Hierdoor kun je uiteindelijk besparen op je maandelijkse kosten voor gas. Je kan ook aan andere dingen merken dat je cv-ketel aan vervanging toe is. Denk bijvoorbeeld aan regelmatige storingen. Wanneer je je cv-ketel niet regelmatig laat onderhouden, kan dat de levensduur van de ketel ten nadele komen. Je kunt bijvoorbeeld sneller te maken krijgen met storingen. Zorg daarom bij je nieuwe cv-ketel dat er regelmatig een vakman langskomt om de ketel na te kijken.

Wat is de juiste CW-klasse?

Hoeveel water je nodig hebt in je woning verschilt per huishouden. Kleinere huishoudens verbruiken vaak minder water dan grotere huishoudens, maar dit kan erg verschillen per woning. Een huishouden met een stortdouche verbruikt bijvoorbeeld een stuk meer water dan een woning met een ‘gewone’ douche. Een woning met twee badkamers heeft dan meer water en vermogen nodig. Hoeveel warm water je nodig hebt wordt uitgedrukt in de CW-klasse. Dit staat voor Comfort Warmwater. Hiervan bestaan verschillende niveaus: CW3, CW4, CW5 en CW6. Huishoudens met twee personen hebben doorgaans genoeg aan een CW3 ketel. Bestaat jouw huishouden uit twee personen, maar heb je een stortdouche? Dan is CW3 waarschijnlijk niet voldoende. CW4 is dan een betere optie. Wanneer je een stortdouche hebt moet je al snel een cv-ketel van CW6. Wanneer je een badkamer hebt, maar ook bijvoorbeeld in de keuken warm water wil gebruiken, heb je ook al snel een cv-ketel van CW5 nodig.

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Om je woning goed te kunnen verwarmen heeft je cv-ketel een bepaald vermogen nodig. Hoeveel dat vermogen is, hangt van een aantal dingen af. Wanneer je cv-ketel te weinig vermogen heeft, kan je woning niet voldoende verwarmd worden, maar als je cv-ketel meer vermogen heeft dan je nodig hebt, verbruik je onnodig energie. De kunst is om het juiste vermogen te bepalen voor jouw situatie. Hoeveel vermogen je nodig hebt kun je bepalen aan de hand van de grootte, het type woning en de mate van isolatie. Een groot huis dat niet zo goed geïsoleerd is, heeft meer vermogen nodig dan een woning met goede isolering aangezien de warmte in een slecht geïsoleerde woning sneller verloren gaat. Over het algemeen hebben woningen die na 1980 gebouwd zijn een redelijke isolering.

Cv-ketel kopen

Zodra je de keuze hebt gemaakt om een nieuwe cv-ketel te kopen, wil je je wellicht nog iets beter laten adviseren. Dat kan bij een professionele organisatie die jaren ervaring heeft met cv-ketels zoals Feenstra. Zij kunnen advies geven over wat voor cv-ketel geschikt is voor jouw situatie door de Ketelkiezer te doen.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Haarlem.

Aanmelden