Specialisten

Onderhoud van je relaxstoel

Een relaxstoel is een persoonlijk product. Het comfort is sterk afhankelijk van jouw fysieke kenmerken zoals been- en rug lengte en gewicht. Wil je lekker stressless liggen om een boek te lezen of televisie te kijken, of zelfs af en toe een dutje te doen? Je kan een relaxstoel kopen die aan al jouw wensen voldoet.



Het onderhoud van een relaxstoel

Bij normaal gebruik zal een relaxstoel niet al te veel onderhoud nodig hebben. Wel belangrijk is: dat je de gewichtsklasse van jouw relaxstoel in de gaten houdt. Dit is om overbelasting te voorkomen. De bekleding van een relaxfauteuil dient onderhouden te worden op de voorgeschreven wijze voor de betreffende bekleding.

Lederen bekleding

Bedenk je wel dat als je voor een lederen bekleding kiest er altijd plooien ontstaan in het leer kunnen ontstaan. Deze plooien hebben niets te maken met de kwaliteit van het leer. Het ligt een beetje aan het model dat je kiest, sommige modellen hebben wat meer last van plooivorming dan andere modellen. Dat hou je nu eenmaal niet tegen.

Plooivorming in lederen bekleding

Als men de stoel gaat bekleden moet de meubelmaker er rekening mee houden dat bepaalde delen van de relaxstoel moeten kunnen bewegen. Daardoor kan men niet overal het leer heel strak over de onderdelen van de stoel spannen. Plooivorming is dus eigenlijk niet te vermijden. Als je een relaxfauteuil gebruikt raken bepaalde delen elkaar keer op keer. Daarom kan het leer op een gegeven moment gaan kraken. Je kan dit laten verminderen door de delen die elkaar in aanraking komen, met talkpoeder in te smeren.

Onderhoud beweegbare delen

Het is van belang af en toe de beweegbare delen te smeren. Hoor je het frame kraken als je de stoel draait? Of heb je een sta-op stoel die kraakt als je de sta-op functie gebruikt? Vet die delen dan in met siliconenspray. Dit zal het gekraak verhelpen. Je kan hiervoor ook WD-40 gebruiken of naaimachine olie. Bij een manueel systeem is het aan te raden om na een aantal jaar de gasveer te laten stellen.

Je moet de stoel “in-zitten”

In het begin kan de relaxstoel wat harder zitten. Bij de meeste stoelen wordt er gebruikgemaakt van schuim of hoogwaardig polyether. Deze vulling heeft tijd nodig om goed in te zakken en zich naar jouw lichaam te vormen. Je zal merken dat na een week of acht de stoel steeds comfortabeler zal zitten. Je zal dus even geduld moeten hebben. Het koudschuim moet eerst inklinken, maar daarna zal je echt weten wat zitcomfort betekent.

Storing aan relaxfauteuil

Heb je een stoel die werkzaam is op stroom? En doet de stoel opeens niets meer? Controleer dan eerst of de stekker niet uit het stopcontact is geraakt en of de accu goed is opgeladen. Blijft de stoel het niet doen leg hem dan even op de rug. Controleer de bedrading aan de onderkant en kijk of de kabelstekkers nog in de regelkast zitten. Mocht je stoel het dan nog niet doen, bel dan met de leverancier.