Actueel

Nieuws

Veilig op de ladder of steiger in je nieuwe woning Lokaal nieuws woensdag 19 januari 2022

Veilig op de ladder of steiger in je nieuwe woning

Heb je onlangs een nieuwbouwwoning gekocht en ga je daar zelf een aantal klussen in doen? Bereid je dan goed voor en zorg dat je veilig werkt. Dit is met name aan de orde als je op een ladder of steiger gaat werken. Je wilt immers geen ongeluk krijgen. We delen in dit artikel de belangrijkste tips op het vlak van veilig doe-het-zelven met behulp van klimmaterialen.

Voorkom valpartijen

Tijdens het klussen vinden veel valpartijen plaats met trapjes, ladders en vouwsteigers. Je loopt het risico om ernstig gewond te raken, blijvend letsel op te lopen of zelfs te overlijden. In veruit de meeste situaties gaat het fout vanwege een verkeerd geplaatste ladder of trap. Je zult niet de eerste zijn die een ladder bijvoorbeeld in een gevaarlijke hoek tegen een wand plaatst. De ladder staat dan niet stabiel en kan gemakkelijk omvallen. Ook kan het goed mis gaan als je je evenwicht verliest of door een beschadiging aan een trede. Het is kortom erg belangrijk om op je hoede te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je aan de slag gaat.

Klussen met degelijk klimmateriaal

Een belangrijke voorwaarde voor veilig op een hoogte klussen is het gebruik van degelijk materiaal. Denk goed na over wat je wilt gaan doen en wat je daar voor nodig hebt. Koop, leen of huur een ladder of rolsteiger die past bij jouw klus. Als je gedurende langere tijd op een hoge plek moet werken, is een steiger erg fijn. Kies klimmateriaal dat voldoet aan de wettelijke eisen en lees de handleiding goed door. Monteer en gebruik de materialen volgens de instructies van de fabrikant. Zorg er ook voor dat de boel stabiel staat. Als je een ladder bijvoorbeeld buiten in de tuin neerzet op een zachte ondergrond kan deze verzakken. Dat is vragen om ongelukken. Leg er in dat geval stevige platen onder. Bij een rolsteiger dien je er op te letten dat je de wielen blokkeert. Ook kan het nodig zijn een steiger vast te maken aan de gevel. Verder is het slim om het klimmateriaal te controleren op slijtage en schade.

Bescherming tegen vallen

Een rolsteiger met voorloopleuningen werkt heel goed ter voorkoming van valpartijen. Daarnaast kan val beveiliging de nodige bescherming bieden, met name op hogere steigers. Zo’n veiligheidsharnas heeft een weerhoudingslijn met een haak. Deze bevestig je tijdens het klussen aan de steiger. Als je dan struikelt of uitglijdt blijf je aan de steiger hangen.

Overige voorzorgsmaatregelen

Andere zaken die de veiligheid van doe-het-zelvers vergroten zijn:
Plan je werkzaamheden zorgvuldig en voorkom tijdnood;

• Draag stevige werkkleding;
• Gebruik beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, een helm en een veiligheidsbril;
• Doe je sieraden, met name ringen, af;
• Hou kinderen en huisdieren op veilige afstand;
• Werk alleen bij voldoende licht;
• Ga aan de slag met degelijk gereedschap en materiaal;
• Wees voorzichtig met elektriciteit en brandbare stoffen;
• Hou de werkplek netjes door regelmatig rommel op te ruimen;
• Schakel een professional in bij moeilijke klussen.

Vergeet dit niet bij een verhuizing in/naar Haarlem Lokaal nieuws woensdag 05 januari 2022

Vergeet dit niet bij een verhuizing in/naar Haarlem

Haarlem is een erg leuke stad om te wonen. Bovendien woon je lekker in de buurt van het strand. Heerlijk om in het weekend even lekker uit te waaien of als het straks weer zomer is, een verfrissende duik te nemen. Met de vele gezellige wijken heb ook jij vast een leuk huis in een leuke buurt kunnen vinden. Je kijkt er vast al naar uit om het huis leuk in te richten en de buurt te verkennen. Maar naast alle leuke dingen die bij een verhuizing binnen of naar Haarlem komen kijken, moet je ook enkele dingen regelen, waar je misschien minder zin in hebt. Lees hier meer, zodat je niets belangrijks vergeet.

Inschrijven bij de gemeente

Of je nu binnen Haarlem verhuist of voor het eerst naar de hoofdstad van Noord-Holland gaat, je moet je verhuizing altijd doorgeven. Heb je eigenlijk helemaal geen tijd om helemaal naar het gemeentehuis te gaan? Gelukkig kan dit tegenwoordig ook heel eenvoudig online via je DigiD. Voor wie toch liever langsgaat, is dit natuurlijk ook mogelijk en kun je gewoon een afspraak maken. De verhuizing kan vanaf 4 weken van tevoren worden doorgegeven en moet uiterlijk vijf dagen na je officiële verhuisdag worden geregeld. Het is belangrijk om dit op tijd te regelen, om een boete te voorkomen.

Parkeervergunning

Het wonen in de binnenstad heeft vele voordelen, zoals dat de restaurantjes om de hoek zijn en je snel even op kledingjacht kunt gaan. Een nadeel is echter wel dat je vaak geen eigen parkeerplaats hebt. Heb je wel een auto? Dan zul je dit moeten regelen. Er zijn verschillende parkeerzones in Haarlem, waarvoor je een vergunning kunt afsluiten. Dit is een bedrag tussen de € 100 en € 220 euro per jaar voor één auto. Regel dit op tijd, zodat je je auto dicht bij huis kunt parkeren. Na het invullen van het formulier met je DigiD krijg je eerst een tijdelijk parkeerrecht totdat de vergunning officieel is geregeld. Moet je nog gaan verhuizen? Denk dan ook aan een eventuele parkeervergunning voor de verhuisdag.

Verhuisberichten opstellen

Doordat je je bij de gemeente inschrijft, zullen alle officiële instanties automatisch op de hoogte worden gebracht over jouw verhuizing. Echter is dit ook voor familie en vrienden handig om te weten. Waarschijnlijk ga je vaak de vraag krijgen wat je nieuwe adres is. Om te voorkomen dat je er wekenlang druk aan bent, kun je er ook voor kiezen om alle mensen, die je nieuwe adres moeten weten een mail, appje of kaartje met je nieuwe adres te sturen. Zo ben je er maar een keer druk aan.

Abonnementen omzetten

Wanneer je hiervoor al een eigen plekje had, is het belangrijk om verschillende abonnementen, voor bijvoorbeeld tv, internet of telefoon om te zetten. Ga je voor het eerst op jezelf wonen, moet je dit allemaal vanaf begin af aan regelen. Vergelijk de verschillende opties met elkaar en kies de beste optie voor jouw situatie uit. Begin hiermee ruim op tijd, het best al enkele weken voor de verhuizing, zodat je alle tijd hebt om rustig uit te zoeken, welke aanbieder jij graag wilt.

Woonverzekering afsluiten

Tot slot moet je niet vergeten om een verzekering voor wonen af te sluiten. Je hebt de keus uit allerlei verzekeringen, zoals een inboedelverzekering en opstalverzekering. Daarnaast kun je ook een extra dekking toevoegen voor bijvoorbeeld schade aan mobiele elektronica of glas in je huis zoals de ramen en deuren. Verdiep je hier op tijd in en vergelijk de verschillende verzekeringen: welke verzekeringen heb je nodig?

 

Maximale hypotheek stijgt in 2022 voor lagere inkomens Lokaal nieuws woensdag 03 november 2021

Maximale hypotheek stijgt in 2022 voor lagere inkomens

Mensen met een inkomen tot ongeveer € 50.000 kunnen in 2022 iets meer lenen dan nu. De maximale leenruimte voor inkomens boven de € 50.000 neemt juist iets af. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Aan de leennormen zelf verandert er weinig. Ook de wegingsfactor van studieschulden blijft hetzelfde.

Ieder jaar kijk het Nibud hoe de verwachte loonontwikkeling invloed heeft op de maximaal verantwoorde lening voor huishoudens. Daarnaast wordt ook gekeken wat het effect is als de manier wijzigt waarop de maximale leencapaciteit wordt berekend. Op basis van deze inventarisatie geeft het Nibud advies over het verruimen of beperking van de leennormen. 

Met regelmaat wordt de verruiming van de leennormen aangewezen als boosdoener van de woningmarktproblemen. Zo was er vorig jaar forse kritiek van De Nederlandsche Bank dat het salaris van tweeverdieners zwaarder mee ging tellen. Dergelijke versoepelingen werken prijsstijging in de hand, zo was de stelling van DNB. 

Grens Nationale Hypotheek Garantie volgend jaar naar € 355.000 Lokaal nieuws woensdag 06 oktober 2021

Grens Nationale Hypotheek Garantie volgend jaar naar € 355.000

Wil je dit jaar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten, dan mogen de totale kosten voor de woningkoop maximaal €325.000. Ieder wordt deze NHG-grens opnieuw vastgesteld aan de hand van ontwikkelingen op de woningmarkt. Nu de woningprijzen de pan uit rijzen wordt ook de grens sterker verhoogd dan gepland. 

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is voor 2022 vastgesteld op € 355.000. Dit bedrag is tot stand gekomen door de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen 27 maanden te nemen, plus 4 procent. Deze extra vier procent is een uitzondering om beter aan te sluiten bij de marktomstandigheden.

Grens Nationale Hypotheek Garantie reageert met vertraging
Terwijl de NHG-grens volgend jaar € 355.000 bedraagt, publiceerde de NVM over het tweede kwartaal van dit jaar een gemiddelde verkoopprijs van € 410.000. Deze gemiddelde transactieprijs ligt dus nu al € 55,000 boven de NHG grens voor volgend jaar. Het risico bestaat dat bij een verdere stijging NHG al snel weer uit zicht raakt voor veel kopers.

 

Prinsjesdag 2021: gevolgen voor hypotheek en huis Lokaal nieuws woensdag 22 september 2021

Prinsjesdag 2021: gevolgen voor hypotheek en huis

Je krijgt met een aantal verplichte verzekeringen te maken als je een huis koopt, zoals een opstal-, en overlijdensrisicoverzekering. Daarnaast zijn er ook nog verzekeringen die praktisch zijn om af te sluiten. Denk aan de inboedel-, rechtsbijstand-, en aansprakelijkheidsverzekering. Wij hebben handige verzekeringen voor huiseigenaren op een rij gezet.

Opstalverzekering

Een goede opstalverzekering wordt vaak verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Deze woonverzekering verzekert alles dat vastzit in en rondom de woning. Zo dekt deze verzekering de kosten aan de opstal in het geval van waterschade of stormschade. Ook je houten vloer en behang valt onder de dekking. Alle verplaatsbare spullen in je woning vallen onder de inboedelverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, maar je kunt er eigenlijk niet omheen. Met een combinatie van deze verzekeringen ben je gedekt tegen materiële schade als gevolg van inbraak, schade door het weer, brand en ontploffing. Het valt aan te raden om beide verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten. Zo voorkom je dat er een discussie ontstaat tussen verzekeraars over wie de schade moet betalen.

Overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekering is niet altijd verplicht, maar het kan verstandig zijn om deze wel af te sluiten. Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een overeengekomen bedrag uit aan je nabestaanden in het geval van overlijden. Door deze verzekering af te sluiten voorkom je dat je partner of kinderen in de financiële problemen komen als ze door jouw overlijden je inkomen moeten missen terwijl de woonlasten hetzelfde blijven. De overlijdensrisicoverzekering is niet meer verplicht voor mensen die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. NHG kan namelijk een vangnet bieden bij betalingsproblemen. Vaak is het ook mogelijk om een woonlastenverzekering af te sluiten in combinatie met een hypotheek. Deze verzekering zorgt ervoor dat je jouw hypotheek kunt blijven betalen als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering is niet verplicht, maar kan wel erg nuttig zijn. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben jij gedekt voor schade aan personen en zaken. Dit geldt ook voor schade die je niet zelf hebt veroorzaakt, maar waar je volgens de wet wel voor aansprakelijk bent. Dit kan bijvoorbeeld waterschade bij jouw buren zijn als gevolg van een gesprongen waterleiding in je woning. De kosten van dit soort schades kunnen erg hoog oplopen, waardoor het verstandig is om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je huiseigenaar wordt.

Rechtsbijstandverzekering

Tenslotte kun je overwegen om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd van juridische bijstand bij een geschil. Deze verzekering kan nuttig zijn bij een conflict over een koop- of huurcontract of als blijkt dat er gebreken zijn aan je nieuwe woning. Ben jij op zoek naar een nieuwbouwwoning? Meld je direct aan om gratis en vrijblijvend op de hoogte te blijven van nieuwbouwontwikkelingen in de regio Rotterdam.

 

 

 

Daalt de laagste hypotheekrente verder? Lokaal nieuws woensdag 08 september 2021

Daalt de laagste hypotheekrente verder?De hypotheekrente is nog steeds uitzonderlijk laag. Sluit je een hypotheek af met een renteperiode van 10 jaar, dan is dit al mogelijk tegen 0,86 procent. Los van de laagste hypotheekrente zijn ook de gemiddelde rentes gedaald. Banken proberen elkaar af te troeven met de scherpste rentes, waardoor een mogelijke opleving al in de kiem gesmoord wordt.Tal van geldverstrekkers hebben in de afgelopen weken de   hypotheekrente   verlaagd. Hiermee kreeg de neerwaartse trend een vervolg. Naast kleinere hypotheekbanken ging de rente ook omlaag bij ABN Amro, Rabobank, ING en SNS Bank

 

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen? Lokaal nieuws woensdag 28 juli 2021

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Bij het kopen van een woning is de koopsom van het huis zelf de grootste kostenpost. Toch krijg je te maken met bijkomende kosten voor de taxatie, advies en de notaris. Zelfs bij een woning in het goedkopere segment liggen de kosten al snel rond de €10.000. Meestal kun je dit niet meefinancieren in je hypotheek, waardoor je ook zelf moet inleggen. We bekijken hoeveel spaargeld je nodig hebt bij de aankoop van een huis in verschillende prijsklassen.

Eigen geld nodig bij kopen huis
Wanneer je een bestaande woning koopt, krijg je te maken met de ‘kosten koper’ (k.k.). Jij als koper draait op voor deze kosten. De hoogte ervan is voor een deel afhankelijk van de koopsom van de woning. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kosten die een rol spelen bij het kopen van een huis:

Evenementen

18 jan
oriëntatiegesprek verkoopteam
Factory

Meer weten

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Haarlem.

Aanmelden