stille mobiele airco

Actueel

Nieuws

Huiseigenaar of huurder? Dit wijzigt er per juli Lokaal nieuws woensdag 29 juni 2022

Huiseigenaar of huurder? Dit wijzigt er per juli

Zoals ieder jaar wijzigt er het een en ander per 1 juli. Dit is ook het geval op het gebied van wonen. Goed nieuws is de btw-verlaging op energie. Daarnaast worden rookmelders verplicht in iedere woning. Deze veranderingen kun je verwachten

Bruto maandlasten hypotheek verdubbeld sinds januari Lokaal nieuws vrijdag 17 juni 2022

Bruto maandlasten hypotheek verdubbeld sinds januari

De bruto maandlasten voor een gemiddelde woning met een aflossingsvrije hypotheek zijn verdubbeld ten opzichte van het begin van dit jaar. Veroorzaker is de sterke rentestijging, gecombineerd met de relatief hoge huizenprijzen. Technologiebedrijf Calcasa bracht de details in kaart over deze lastenstijging.

Gevolgen oorlog voor hypotheekrente, pensioen en koopkracht Lokaal nieuws woensdag 09 maart 2022

Gevolgen oorlog voor hypotheekrente, pensioen en koopkracht

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne blijven niet beperkt tot de landsgrenzen. Op het vlak van politiek en economie is het effect wereldwijd groot. Zelfs als individuele Europeaan is het goed merkbaar in je portemonnee. Denk aan verlies van koopkracht, effect op de hypotheekrente en je pensioen. 

Voorop staat uiteraard dat de indirecte economische gevolgen in het niet vallen bij het menselijk leed in het oorlogsgebied zelf. Een hogere prijs aan de pomp is daarbij vergeleken een klein probleem. Toch zetten we de mogelijke financiële gevolgen voor jou op een rij.

Limiet overbieden op woningen in de maak? Lokaal nieuws donderdag 17 februari 2022

Limiet overbieden op woningen in de maak?


De hoge woningprijs is een maatschappelijk probleem geworden. Verhuizen is voor veel mensen niet mogelijk en starters zitten helemaal in een lastig parket. Reden voor De Nederlandsche Bank om onderzoek te doen naar het overbieden op woningen. Zelf een maximum stellen aan biedingen is geopperd. Zou dit de oplossing zijn voor de alsmaar stijgende prijzen?

De vraagprijs voor een woning is allang niet meer de standaard, voor 8 op de 10 woningen wordt meer betaald. Doe je niet aan overbieden, dan weet je vaak bij voorbaat al dat je weinig kans maakt. Bij 30 procent van de verkopen wordt zelfs €50.000 of meer overboden.

Wat voor cv-ketel heb ik nodig? Lokaal nieuws dinsdag 15 februari 2022

Wat voor cv-ketel heb ik nodig?

Is jouw huidige cv-ketel aan vervanging toe en ben je op zoek naar een goede nieuwe cv-ketel? Dan is het verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende soorten cv-ketels. Hoeveel vermogen heb je bijvoorbeeld nodig en wat is de juiste CW-klasse?

Wanneer is je cv-ketel aan vervanging toe?

Een cv-ketel gaat gemiddeld12 tot 15 jaar mee. Dit is een mooi uitgangspunt om aan te houden. Nadat deze periode verstreken is, kan de technologie er zo erg op vooruit gegaan zijn dat het voordeliger is om deze te vervangen door een nieuwe hr-ketel. Een nieuwe ketel is over het algemeen energiezuiniger. Hierdoor kun je uiteindelijk besparen op je maandelijkse kosten voor gas. Je kan ook aan andere dingen merken dat je cv-ketel aan vervanging toe is. Denk bijvoorbeeld aan regelmatige storingen. Wanneer je je cv-ketel niet regelmatig laat onderhouden, kan dat de levensduur van de ketel ten nadele komen. Je kunt bijvoorbeeld sneller te maken krijgen met storingen. Zorg daarom bij je nieuwe cv-ketel dat er regelmatig een vakman langskomt om de ketel na te kijken.

Wat is de juiste CW-klasse?

Hoeveel water je nodig hebt in je woning verschilt per huishouden. Kleinere huishoudens verbruiken vaak minder water dan grotere huishoudens, maar dit kan erg verschillen per woning. Een huishouden met een stortdouche verbruikt bijvoorbeeld een stuk meer water dan een woning met een ‘gewone’ douche. Een woning met twee badkamers heeft dan meer water en vermogen nodig. Hoeveel warm water je nodig hebt wordt uitgedrukt in de CW-klasse. Dit staat voor Comfort Warmwater. Hiervan bestaan verschillende niveaus: CW3, CW4, CW5 en CW6. Huishoudens met twee personen hebben doorgaans genoeg aan een CW3 ketel. Bestaat jouw huishouden uit twee personen, maar heb je een stortdouche? Dan is CW3 waarschijnlijk niet voldoende. CW4 is dan een betere optie. Wanneer je een stortdouche hebt moet je al snel een cv-ketel van CW6. Wanneer je een badkamer hebt, maar ook bijvoorbeeld in de keuken warm water wil gebruiken, heb je ook al snel een cv-ketel van CW5 nodig.

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Om je woning goed te kunnen verwarmen heeft je cv-ketel een bepaald vermogen nodig. Hoeveel dat vermogen is, hangt van een aantal dingen af. Wanneer je cv-ketel te weinig vermogen heeft, kan je woning niet voldoende verwarmd worden, maar als je cv-ketel meer vermogen heeft dan je nodig hebt, verbruik je onnodig energie. De kunst is om het juiste vermogen te bepalen voor jouw situatie. Hoeveel vermogen je nodig hebt kun je bepalen aan de hand van de grootte, het type woning en de mate van isolatie. Een groot huis dat niet zo goed geïsoleerd is, heeft meer vermogen nodig dan een woning met goede isolering aangezien de warmte in een slecht geïsoleerde woning sneller verloren gaat. Over het algemeen hebben woningen die na 1980 gebouwd zijn een redelijke isolering.

Cv-ketel kopen

Zodra je de keuze hebt gemaakt om een nieuwe cv-ketel te kopen , wil je je wellicht nog iets beter laten adviseren. Dat kan bij een professionele organisatie die jaren ervaring heeft met cv-ketels zoals Feenstra. Zij kunnen advies geven over wat voor cv-ketel geschikt is voor jouw situatie door de Ketelkiezer te doen.

 

Veilig op de ladder of steiger in je nieuwe woning Lokaal nieuws woensdag 19 januari 2022

Veilig op de ladder of steiger in je nieuwe woning

Heb je onlangs een nieuwbouwwoning gekocht en ga je daar zelf een aantal klussen in doen? Bereid je dan goed voor en zorg dat je veilig werkt. Dit is met name aan de orde als je op een ladder of steiger gaat werken. Je wilt immers geen ongeluk krijgen. We delen in dit artikel de belangrijkste tips op het vlak van veilig doe-het-zelven met behulp van klimmaterialen.

Voorkom valpartijen

Tijdens het klussen vinden veel valpartijen plaats met trapjes, ladders en vouwsteigers. Je loopt het risico om ernstig gewond te raken, blijvend letsel op te lopen of zelfs te overlijden. In veruit de meeste situaties gaat het fout vanwege een verkeerd geplaatste ladder of trap. Je zult niet de eerste zijn die een ladder bijvoorbeeld in een gevaarlijke hoek tegen een wand plaatst. De ladder staat dan niet stabiel en kan gemakkelijk omvallen. Ook kan het goed mis gaan als je je evenwicht verliest of door een beschadiging aan een trede. Het is kortom erg belangrijk om op je hoede te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je aan de slag gaat.

Klussen met degelijk klimmateriaal

Een belangrijke voorwaarde voor veilig op een hoogte klussen is het gebruik van degelijk materiaal. Denk goed na over wat je wilt gaan doen en wat je daar voor nodig hebt. Koop, leen of huur een ladder of rolsteiger die past bij jouw klus. Als je gedurende langere tijd op een hoge plek moet werken, is een steiger erg fijn. Kies klimmateriaal dat voldoet aan de wettelijke eisen en lees de handleiding goed door. Monteer en gebruik de materialen volgens de instructies van de fabrikant. Zorg er ook voor dat de boel stabiel staat. Als je een ladder bijvoorbeeld buiten in de tuin neerzet op een zachte ondergrond kan deze verzakken. Dat is vragen om ongelukken. Leg er in dat geval stevige platen onder. Bij een rolsteiger dien je er op te letten dat je de wielen blokkeert. Ook kan het nodig zijn een steiger vast te maken aan de gevel. Verder is het slim om het klimmateriaal te controleren op slijtage en schade.

Bescherming tegen vallen

Een rolsteiger met voorloopleuningen werkt heel goed ter voorkoming van valpartijen. Daarnaast kan val beveiliging de nodige bescherming bieden, met name op hogere steigers. Zo’n veiligheidsharnas heeft een weerhoudingslijn met een haak. Deze bevestig je tijdens het klussen aan de steiger. Als je dan struikelt of uitglijdt blijf je aan de steiger hangen.

Overige voorzorgsmaatregelen

Andere zaken die de veiligheid van doe-het-zelvers vergroten zijn:
Plan je werkzaamheden zorgvuldig en voorkom tijdnood;

• Draag stevige werkkleding;
• Gebruik beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, een helm en een veiligheidsbril;
• Doe je sieraden, met name ringen, af;
• Hou kinderen en huisdieren op veilige afstand;
• Werk alleen bij voldoende licht;
• Ga aan de slag met degelijk gereedschap en materiaal;
• Wees voorzichtig met elektriciteit en brandbare stoffen;
• Hou de werkplek netjes door regelmatig rommel op te ruimen;
• Schakel een professional in bij moeilijke klussen.

Vergeet dit niet bij een verhuizing in/naar Haarlem Lokaal nieuws woensdag 05 januari 2022

Vergeet dit niet bij een verhuizing in/naar Haarlem

Haarlem is een erg leuke stad om te wonen. Bovendien woon je lekker in de buurt van het strand. Heerlijk om in het weekend even lekker uit te waaien of als het straks weer zomer is, een verfrissende duik te nemen. Met de vele gezellige wijken heb ook jij vast een leuk huis in een leuke buurt kunnen vinden. Je kijkt er vast al naar uit om het huis leuk in te richten en de buurt te verkennen. Maar naast alle leuke dingen die bij een verhuizing binnen of naar Haarlem komen kijken, moet je ook enkele dingen regelen, waar je misschien minder zin in hebt. Lees hier meer, zodat je niets belangrijks vergeet.

Inschrijven bij de gemeente

Of je nu binnen Haarlem verhuist of voor het eerst naar de hoofdstad van Noord-Holland gaat, je moet je verhuizing altijd doorgeven. Heb je eigenlijk helemaal geen tijd om helemaal naar het gemeentehuis te gaan? Gelukkig kan dit tegenwoordig ook heel eenvoudig online via je DigiD. Voor wie toch liever langsgaat, is dit natuurlijk ook mogelijk en kun je gewoon een afspraak maken. De verhuizing kan vanaf 4 weken van tevoren worden doorgegeven en moet uiterlijk vijf dagen na je officiële verhuisdag worden geregeld. Het is belangrijk om dit op tijd te regelen, om een boete te voorkomen.

Parkeervergunning

Het wonen in de binnenstad heeft vele voordelen, zoals dat de restaurantjes om de hoek zijn en je snel even op kledingjacht kunt gaan. Een nadeel is echter wel dat je vaak geen eigen parkeerplaats hebt. Heb je wel een auto? Dan zul je dit moeten regelen. Er zijn verschillende parkeerzones in Haarlem, waarvoor je een vergunning kunt afsluiten. Dit is een bedrag tussen de € 100 en € 220 euro per jaar voor één auto. Regel dit op tijd, zodat je je auto dicht bij huis kunt parkeren. Na het invullen van het formulier met je DigiD krijg je eerst een tijdelijk parkeerrecht totdat de vergunning officieel is geregeld. Moet je nog gaan verhuizen? Denk dan ook aan een eventuele parkeervergunning voor de verhuisdag.

Verhuisberichten opstellen

Doordat je je bij de gemeente inschrijft, zullen alle officiële instanties automatisch op de hoogte worden gebracht over jouw verhuizing. Echter is dit ook voor familie en vrienden handig om te weten. Waarschijnlijk ga je vaak de vraag krijgen wat je nieuwe adres is. Om te voorkomen dat je er wekenlang druk aan bent, kun je er ook voor kiezen om alle mensen, die je nieuwe adres moeten weten een mail, appje of kaartje met je nieuwe adres te sturen. Zo ben je er maar een keer druk aan.

Abonnementen omzetten

Wanneer je hiervoor al een eigen plekje had, is het belangrijk om verschillende abonnementen, voor bijvoorbeeld tv, internet of telefoon om te zetten. Ga je voor het eerst op jezelf wonen, moet je dit allemaal vanaf begin af aan regelen. Vergelijk de verschillende opties met elkaar en kies de beste optie voor jouw situatie uit. Begin hiermee ruim op tijd, het best al enkele weken voor de verhuizing, zodat je alle tijd hebt om rustig uit te zoeken, welke aanbieder jij graag wilt.

Woonverzekering afsluiten

Tot slot moet je niet vergeten om een verzekering voor wonen af te sluiten. Je hebt de keus uit allerlei verzekeringen, zoals een inboedelverzekering en opstalverzekering. Daarnaast kun je ook een extra dekking toevoegen voor bijvoorbeeld schade aan mobiele elektronica of glas in je huis zoals de ramen en deuren. Verdiep je hier op tijd in en vergelijk de verschillende verzekeringen: welke verzekeringen heb je nodig?

 

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Haarlem.

Aanmelden