energie vergelijken

Actueel

Nieuws

Daling woningprijzen: gevolgen voor huis en hypotheek Lokaal nieuws woensdag 25 januari 2023

Daling woningprijzen: gevolgen voor huis en hypotheek

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in het vierde kwartaal van 2022 met 2,4 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is de eerste prijsdaling op kwartaalbasis in 9 jaar. Opvallend is dat de prijzen in alle provincies zijn gedaald. Wat kunnen de gevolgen zijn voor jouw huis en hypotheek als de prijs verder daalt?

Opmars hypotheek meenemen bij verhuizing Lokaal nieuws woensdag 11 januari 2023

Opmars hypotheek meenemen bij verhuizing

Afgelopen december werden er 27.308 afgesloten. Dit zijn er net iets meer dan in de maand ervoor. Vergeleken met een jaar eerder ligt het aantal fors lager. Dit geldt vooral voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Door de gestegen rente is het meenemen van de hypotheek is juist populairder. a

Zó bespaar je honderden euro’s tijdens je verbouwing Lokaal nieuws woensdag 04 januari 2023

Zó bespaar je honderden euro’s tijdens je verbouwing

Je woning verbouwen is natuurlijk hartstikke leuk, maar het kan ook een flinke rekening opleveren. Zeker met de duurder wordende materiaalkosten ben je voor je het weet al door je geplande budget heen. Daarom is het geen verkeerd idee om eens goed na te gaan op welke manieren jij wat geld kunt besparen. Zo houd je meer over voor leuke dingen. In dit artikel geven we je vier handige tips om veel geld te besparen tijdens je verbouwing.

 

1. Begin met een goede verzekering

Een verzekering lijkt vaak als weggegooid geld, want ‘jou overkomt heus niets’. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. En als je daar niet voor verzekerd bent, betaal jij de rekening. Met een verzekering ben je voor een klein bedrag gedekt tegen onverwachte kosten. Denk hierbij aan je opstalverzekering. Deze dekt echter niet alle mogelijke schaden, dus een aanvullende verzekering is wellicht nodig. Of stap over op een betere verzekeraar met een bredere dekking. Zo weet je in ieder geval dat je goed zit mocht er iets misgaan tijdens je verbouwing. 

 

2. Zorg dat je onderhoud meeneemt in je verbouwing

Verbouwen gaat niet alleen om opknappen of mooier maken. Natuurlijk wil je het liefst beginnen met het plaatsen van je prachtige nieuwe badkamertegels, maar als je niet direct je verouderde kozijnen meeneemt, kun je later tegen hogere kosten oplopen. Als je kozijn namelijk door blijkt te rotten, moet je later alles weer verwijderen om het probleem op te lossen. Onderhoud van je huis zorgt ervoor dat de basis weer tiptop in orde is, en daarmee weer jarenlang meegaat. Neem dit dus zeker mee in je kostenberekening en in je tijdsplanning.

 

3. Zorg dat je de juiste hulpmiddelen in huis hebt

Om je klussen netjes en efficiënt uit te kunnen voeren, heb je bepaalde hulpmiddelen nodig. Dit kan van alles zijn, van een kwalitatief goede kwast die geen pluisjes achterlaat op je nieuwe muren tot een goederenlift die grote meubelen naar de bovenste verdieping kan tillen omdat het trapgat net te smal is. Veel gereedschap heb je misschien al in huis, andere middelen zul je moeten aanschaffen. Let hierbij ook goed op of je iets wilt kopen, lenen of huren. Zoals we net al noemden: kwasten zul je moeten kopen, maar je kunt natuurlijk wel gemakkelijk een goederenlift huren , want deze stal je niet even zomaar in je garage.

 

4. Wees niet bang om korting te vragen

Dat we het in de supermarkt niet doen, is logisch. En bij het aanschaffen van een paar schuurpapiertjes en een schroevendraaier hoef je er ook niet op te rekenen. Maar koop jij een volledig nieuwe keuken? Vraag dan gerust of de verkoper een mooie prijs voor je kan regelen. Je geeft dan namelijk flink wat geld uit. De kans is groot dat ze hier en daar wel wat van de eindrekening kunnen snoepen. Zo bespaar je soms al honderden euro’s op je grote aankopen!Vergelijk ook verschillende leveranciers, want deze kunnen flink van elkaar verschillen.
 

Hopelijk heb je met deze vier tips de kennis op zak om alles, maar dan ook echt alles uit je verbouwbudget te halen! 

Overwaarde woning verzilveren bij dalende huizenprijzen Lokaal nieuws vrijdag 30 december 2022

Overwaarde woning verzilveren bij dalende huizenprijzen

Al enkele maanden daalt de gemiddelde huizenprijs. Dit heeft vroeg of laat effect op de vaak ruime overwaarde van veel woningeigenaren. Overweeg jij jouw overwaarde te verzilveren, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van je woning? Dat kan nog steeds prima. Let wel op de mogelijke risico’s. 

Plan BKR-registratie hypotheken leidt tot verdeeldheid Lokaal nieuws donderdag 15 december 2022

Plan BKR-registratie hypotheken leidt tot verdeeldheid

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is van plan om ook hypotheken te gaan registeren in het BKR-register. Dit om een completer beeld te geven van de schulden bij huishoudens. Daarnaast is de wens om actief betalingsachterstanden door te geven aan geldverstrekkers. De plannen vallen niet bij iedereen in de smaak. 

Huis en hypotheek: dit verandert per 2023 Lokaal nieuws woensdag 30 november 2022

Huis en hypotheek: dit verandert per 2023

In 2023 verandert het nodige rond je huis en hypotheek. Denk aan de afschaffing van de jubelton, verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek en het aanpassen van de leennorm. Wil je jouw woning isoleren, ook voor één maatregel kan je vanaf volgend jaar subsidie aanvragen. Neem het overzicht door, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Jubelton drastisch verlaagd
Wil je jouw kinderen nog de jubelton schenken? Onderneem dan snel actie. Volgend jaar wordt de jubelton van € 106.671 naar € 28.947 verlaagd. Dit bedrag staat gelijk aan de eenmalig verhoogde vrijstelling. Ook als je nu nog niet het volledige bedrag beschikbaar hebt, kun je nu al wel een schenking doen en deze aanmerken als de jubelton. In 2023 mag je deze namelijk aanvullen tot een ton. Voorheen kon je de schenking spreiden over drie jaar. Die mogelijkheid is beperkt omdat de jubelton in 2024 helemaal wordt afgeschaft.

Wat doet de woningprijs in 2023? Dit denken de grootste banken Lokaal nieuws woensdag 16 november 2022

Wat doet de woningprijs in 2023? Dit denken de grootste banken

De woningmarkt is in het afgelopen half jaar afgekoeld. Waar mensen afgelopen mei nog in de rij stonden voor een woning, ligt het aantal geïnteresseerden nu lager. Voor kopers valt er langzaam weer meer te kiezen, tegen een lagere gemiddelde prijs. Wat verwachten de grotere Nederlandse banken van de woningmarkt in de komende tijd?

Wat moet je weten voordat je een huis koopt? Lokaal nieuws woensdag 09 november 2022

Wat moet je weten voordat je een huis koopt?

Volwassenen en echtparen hebben één ding gemeen: ze willen een comfortabel huis. Een huis kopen is de droom van iedereen. Je kunt het inrichten met allerlei items zoals  design meubels . Het probleem is dat veel mensen geen ervaring en kennis hebben bij het kopen van een huis. Terwijl sommigen een nieuwe woning kopen zonder voorbereiding, luisteren anderen alleen naar het advies van familie of vrienden. Een huis kopen is een grote beslissing, dus je moet je goed voorbereiden! Waar moet je op letten? Lees hier verder!

Je financiën voorbereiden

Voordat je  meubels zoals een  Barcelona chair  gaat kopen om je nieuwe huis in te richten, is het van cruciaal belang om je financiën voor te bereiden. Je kunt een lening aanvragen als je niet genoeg geld hebt om het huis contant te kopen. In dit geval zijn er verschillende dingen die kunnen helpen bij het aanvragen van een hypotheek. Je moet bijvoorbeeld schulden afbetalen, geen nieuwe creditcards aanvragen of nieuwe leningen openen en op tijd betalen. Al deze factoren zullen je kredietscore verbeteren en je helpen om een hypotheek te krijgen te krijgen, ongeacht je financiële toestand

Je budget opstellen

Het kopen van een woning geeft iedereen keuzevrijheid. Je kunt een modern of huis met  vintage  meubels inrichten. Dit is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Je keuze hangt ook af van je budget. De mensen die tijdig een budget opstellen, kunnen de meest geschikte woning vinden. Er zijn verschillende cruciale factoren je hypotheek en de grootte van je aanbetaling bepalen. Feit is dat banken willen dat alle kredietverstrekkers een lage schuld-inkomensratio handhaven, die rond de 36% ligt. Je zult waarschijnlijk onzichtbare kosten tegenkomen bij het bepalen van je budget. Deze omvatten voorheffing en onderhoudskosten. Budgetteren is daarom zeer belangrijk!

Focussen op de markt is niet altijd bevredigend

De meeste mensen zullen een nieuw huis kopen op basis van de markt. Je kunt bijvoorbeeld moeilijk het beste moment vinden om een woning te kopen omdat de markt blijft fluctueren. Waar de prijs op een bepaald moment laag is, wordt hij op een ander moment hoog. Nou, focussen op de markt is soms lastig. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen. Het kopen van een nieuw huis kan direct worden gedaan, zolang je een hypotheek kunt afsluiten of voldoende geld hebt om contant te kopen.

Hypotheek opties verkennen

Er zijn verschillende hypotheken van verschillende banken of kredietverstrekkers, waaronder gespecialiseerde leningen voor starters. Dit type hypotheek is gunstig omdat het minder aanbetaling vereist en een lagere rentetarief heeft. Het vergelijken van hypotheken is dus een goed idee voordat je er een aanvraagt. Enkele populaire keuzes zijn jumbo-leningen, hypotheken met vaste rente, conventionele hypotheken met aanpasbare rente en nog veel meer.

Soorten huizen vergelijken

Verder wil je verschillende soorten huizen vergelijken. Elke persoon heeft namelijk een andere smaak. Terwijl de meeste mensen kiezen voor een eengezinswoning, zijn er ook andere opties. Deze omvatten herenhuizen, appartementen, kleine huizen, meergezinswoningen, halfvrijstaande huizen en nog veel meer. Elk is uniek en iedereen kan er een kiezen op basis van persoonlijke voorkeuren. Het internet heeft alle referenties!

 

Risico op meer huizen onder water nu prijs daalt? Lokaal nieuws woensdag 02 november 2022

Risico op meer huizen onder water nu prijs daalt?

Al vijf maanden op rij dalen de woningprijzen op maandbasis. Bij dalende huizenprijzen bestaat het risico dat woningen onder water komen te staan. Gelukkig is de situatie wel anders dan in bijvoorbeeld 2008 en 2013. We zetten de grootste verschillen op een rij.

Woningborg betreurt uitstel van invoering Wkb Harde invoerdatum nieuwe wet noodzakelijk Lokaal nieuws vrijdag 21 oktober 2022

Woningborg betreurt uitstel van invoering Wkb Harde invoerdatum nieuwe wet noodzakelijk
Gouda, 19 oktober 2022 – Marktleider Woningborg is teleurgesteld dat voor de 5 e keer op een rij de beoogde invoering van de nieuwe Omgevingswet inclusief de Wet Kwaliteitsborging (Wkb), is uitgesteld tot 1 juli 2023. Ze roept minister Hugo de Jonge op de nieuwe wet nu echt op 1 juli 2023 in te laten gaan om duidelijkheid te creëren. Een eventuele gefaseerde invoering van de omgevingswet zou daarbij kunnen helpen.

CEO Woningborg Groep, WytzeJan de Jong : “ De Woningborg Groep staat al geruime tijd klaar om volgens de nieuwe Wkb aan het werk te gaan. Wij vinden het betreurenswaardig voor de betrokken partijen dat er in deze tijd van onzekerheid door inflatie, hoge kosten in de bouw, nu ook weer meer onzekerheid komt door het zoveelste uitstel. Als de overheid over zou gaan op een flexibelere manier van werken, dan zou de omgevingswet in onze optiek op een gefaseerde manier ingevoerd kunnen worden. Alle betrokken partijen zouden profiteren van de procesoptimalisatie van Wkb en de d aaruit voortvloeiende lagere faalkosten in de bouw”.

De bouwsector en verzekeraars, waaronder Woningborg Verzekeren en kwaliteitsborger WTT, werken al sinds 2019 aan een soepele introductie van de wetgeving. De Woningborg Groep is er klaar voor. Nu er wederom uitstel komt, slechts 10 weken voor geplande startdatum, zorgt dat voor veel onrust in de markt. Woningborg hoopt dat het ministerie in samenwerking met alle belanghebbende stakeholders kan werken aan een betrouwbare planning en dat 1 juli 2023 een harde invoerdatum voor de nieuwe wet wordt.

Over Woningborg Groep

Woningborg Groep is een organisatie voor kopers en bouwers van nieuwbouwwoningen in Nederland op het gebied van insolventie- en herstelverzekeringen en kwaliteitsborging. Bij alles wat we doen, staat 1 doel voorop: duurzaam leven in kwalitatief goede gebouwen tot gemeengoed maken in Nederland. Om dit te realiseren, voert Woningborg Groep twee merken: Woningborg Verzekeren en WTT (Toetsing en Toezicht). Beide merken zijn ondergebracht in aparte entiteiten en voeren een eigen bedrijfsvoering.


Jubelton wordt afgebouwd. Familiehypotheek als alternatief? Lokaal nieuws woensdag 19 oktober 2022

Jubelton wordt afgebouwd. Familiehypotheek als alternatief?

Om de kansen op de woningmarkt gelijk te trekken, wordt in 2023 de jubelton drastisch beperkt. In 2024 wordt die zelfs volledig afgeschaft. Wie zijn kind wil helpen bij het kopen van een woning, moet er snel bij zijn om van het belastingvoordeel te profiteren. Een alternatief is de meer tijdloze familiehypotheek. 

Hypotheekrente stijgt verder. Hoe verlaag je jouw hypotheeklasten? Lokaal nieuws woensdag 05 oktober 2022

Hypotheekrente stijgt verder. Hoe verlaag je jouw hypotheeklasten?

In de afgelopen week voerden banken en verzekeraars massaal verhogingen van de hypotheekrente door. Na eerdere verhogingen heeft de hypotheekrente het hoogste niveau in acht jaar bereikt. Wat kan je doen om jouw hypotheeklasten te verlagen?

Door ontwikkelingen op de financiële markten, is de rente voor vooral langlopende leningen sterk gestegen. Neem een hypotheek met een rentevast termijn van 10 jaar. Deze rente bedraagt nu 3,65 procent, fors meer dan de 0,88 procent begin dit jaar. Een 20-jaar vast rentetermijn ging in dezelfde periode van 1,20 procent naar 3,89. Op een woning van 4 ton is dit een verschil van € 10.760 bruto per jaar.

Prinsjesdag 2022: overzicht maatregelen Lokaal nieuws woensdag 21 september 2022

Prinsjesdag 2022: overzicht maatregelen

Prinsjesdag was in de afgelopen jaren vooral een formaliteit. Dit jaar is het wel anders. Hoge energietarieven en dure boodschappen hollen de koopkracht uit. Een pakket aan maatregelen moet de pijn te verzachten. We zetten de belangrijkste besluiten van Prinsjesdag 2022 voor je op een rij.

Hoge gasprijs maakt huis isoleren aantrekkelijk Lokaal nieuws woensdag 07 september 2022

Hoge gasprijs maakt huis isoleren aantrekkelijk

Het afsluiten van een vast energiecontract is op dit moment nauwelijks mogelijk. De gasprijs piekt en ook de prijs van stroom zit in de lift. Dit maakt het doorvoeren van energiebesparende maatregelen nog relevanter. Je kan de investering vaak al in twee jaar terugverdienen!

Een nieuwbouwhuis kopen? Let op deze aandachtspunten Lokaal nieuws woensdag 10 augustus 2022

Een nieuwbouwhuis kopen? Let op deze aandachtspunten

Kun je het ideale huis maar niet vinden? Of vis je steeds achter het net in deze woningmarkt? Het kopen van een nieuwbouwhuis kan een goed alternatief zijn. De prijs staat vast en de nieuwbouwwoningen worden per loting verdeeld. Verdiep je wel in de verschillen en aandachtspunten. Zo zit de hypotheek bij nieuwbouw iets anders in elkaar.

Nieuwbouwwoning vrij op naam
Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’ (v.o.n.). Dit betekent dat je een aantal kosten niet hoeft te betalen die bij bestaande bouw wel voor eigen rekening zijn. Het gaat specifiek om de notariskosten en de overdrachtsbelasting.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Haarlem.

Aanmelden